Orehi

Niso vsi orehi dobri

Pri nas doma so orehi ena izmed sestavin, ki so skoraj vedno na zalogi. Vsi jih imamo radi, mož, najini trije otroci, jaz pa najbolj. Kjerkoli sem in vidim, da so orehi na zalogi, jih najprej kupim majhno količino, če ugotovim, da so dobri, pa se vrnem po še.

Ko sem bila majhna smo imeli na vrtu posajen oreh in prav orehi s tistega drevesa so bili najbolj slastni, nikoli doslej nisem več našla takšnih. Obožujem jih, večkrat jim jem kar tako, vzamem pet orehov v roko in jih počasi grizljam. Iz njih pripravim veliko slastnih sladkih dobrot, kot so kobariški štruklji, orehova potica, razna peciva, kjer so orehi v nadevu, najmlajši sin obožuje orehovo rolado brez moke.

Niso vsi orehi dobri

Zadnjič sem našla recept za sarmo, polnjeno z orehi, lečo in korenčkom. Malo skeptično sem jo pripravila in vsi smo bili presenečeni nad okusom. Sodelavec mi je rekel, da so orehi odlični v sirovi omaki z gorgonzolo, vendar to še nisem preizkusila. Sicer imamo doma radi vse vrste oreščkov, tudi lešnike, mandlje, indijske oreščke…, vendar so nam ravno orehi najboljši.

Pred enim mesecem sta bila na obisku naša dobra prijatelja. Na mizi v skodelici so bili orehi, kot običajno. Prijateljica me je vprašala, če imam rada orehe in se malo navihano nasmehnila. Včeraj je pozvonilo na vratih, ker nisem nikogar pričakovala, sem radovedno odprla vrata. Pred mano je bila ta ista prijateljica in v rokah je držala vrečko, v kateri so bili že očiščeni orehi, na prvi pogled jih je bilo vsaj dva kilograma. Povedala mi je, da jih ima njena mama to leto res veliko, saj je bila dobra letina. Zadnjič je ostala skrivnostna, ker je želela, da bi bilo presenečenje. Zelo me je razveselila in presenečenje je več kot uspelo. Ko pa sem njene orehe poskusila, je bil to točno tisti okus iz otroštva. Bila sem zelo ganjena in prosila prijateljico, če jih lahko odslej vsako leto kupim pri njih.