Plastika

Plastika se danes pojavi vse okoli nas

Nekaj časa nazaj, sem začel zelo razmišljati o temu, kako pogosto se pojavi plastika v raznih produktih. To pa mi je dalo misliti, ko sem se malo razgledal okoli sebe. Takrat pa sem videl, da praktično vsaka stvar, ki je bila okoli mene, vsebuje kakšen del plastike.

Tako pa me je začelo zanimati, zakaj je temu tako, torej zakaj se plastika pojavi v vsaki industriji z izdelki. 

Odgovor na to pa ni bil tako kompleksen. Izkaže se, da je plastika tako priljubljena, zaradi svoje prilagodljivosti. Ker je mogoče plastiko cenovno ugodno oblikovati v katero koli obliko, kjer pa jo lahko izdelamo tako trdno, kot mehko, oziroma prožno, se pojavi ogromno različnih industrij, kjer se lahko plastika uporabi.

Poleg tega pa ima plastika tudi druge uporabne lastnosti, kot so na primer vodoodpornost, prilagodljivost, cenovna dostopnost za izdelovanje, saj je narejena iz nafte, kar pa je danes zelo poceni surovina. Prav tako pa tudi transport raznih stvari, uporablja plastiko. Razlog za to pa je, da je cena transporta odvisna tudi od teže tovora. Zato pa se veliko bolj splača surovine transportirati v plastičnih embalažah, saj so te veliko lažje, kot pa razne lesene škatle in podobno.

Pomembno pa je, da se z odpadno plastiko ravna primerno. Tako moramo paziti, da se plastika ne odlaga v naravi, saj lahko pridemo potem do težave, ko se začnejo plastični odpadki kopičiti, kar pa je zelo slabo za okolje. Ker pa ima plastika to super lastnost, da se jo da večinoma reciklirati, kar pa pomeni, da je mogoče odpadno plastiko ponovno uporabiti za nove produkte iz plastike, se lahko ta problem razreši na zelo učinkovit način.

Plastika se danes pojavi vse okoli nas

Glede na vse to, pa je lahko zelo enostavno razvidno, zakaj se plastika pojavi v vseh možnih oblikah in izdelkih, ki si jih lahko zamislimo, saj se to sprva splača, po drugi strani pa je tudi zelo uporabno.